Δρ Βαιος Αγγελοπουλος χειρουργός μαστού - Μαστολόγος
Δρ Βαιος Αγγελοπουλος, Γενικός Χειρουργος, Χειρουργος Μαστου-Μαστολόγος
Δρ Βαιος Αγγελοπουλος Γενικός Χειρουργος,
Μαστολόγος -Χειρουργος Μαστου
Aσκω την ιατρική στην Θεσσαλονίκη στην ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ και στο Τμήμα Μαστου ΓΕΝΕΣΙΣ-EUROMEDICA Θεσσαλονίκης . Ειμαι Διδάκτωρ Ιατρικής Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης στον τομέα της χειρουργικής Ογκολογιας με την έρευνα μου για το μελανωμα του δέρματος. Παρακολουθω και εφαρμοζω τις νεοτερες εξελιξεις στην ογκολογικη και αισθητικη χειρουργικη του μαστού παντα με σεβασμο στις οδηγιες των διεθνων ιατρικων οργανισμων. Αντικείμενα της ειδικότητας μου που παραλληλα υπηρετώ: *Αντιμετώπιση καλοηθων παθήσεων του μαστου. *Ογκολογικη και επανορθωτικη χειρουργική του μαστου *Αυξητική στηθους, *Λαπαροσκοπικη χειρουργική, *Θεραπεία αιμορροιδων με την τεχνική Longo, *Ογκολογικη χειρουργική, αντιμετώπιση του μελανωματος και άλλων καρκίνων του δέρματος, *Βιοψια του φρουρού λεμφαδενα, *Χειρουργική του Θυρεοειδους.
Επικοινωνία
Ιατρειο Μαστου ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ τηλ 2310372600
Τηλ αμεσης επικοινωνιας 2310261200, 6944557170
E-mail: drakisangel@gmail.com
facebook profile: Δρ Βαιος Αγγελοπουλος
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014
Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ 3D ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Με την συνηθισμένη χρονοκαθυστέρηση για έλεγχο της ασφαλειας εγκρίθηκε απο το αμερικανικό FDA η τρισδιάστατη μαστογραφια αφού εφαρμόστηκε αρκετά κυρίως στην Ευρώπη. Ο ακριβής χαρακτηρισμός ειναι τομοσυνθεση μαστου ή τομοσυνθετικη μαστογραφια γιατί συνθέτει εικόνα με λήψεις-τομές απο διαφορετικές γωνιες. Αναφέρονται αυξημένα ποσοστά ανίχνευσης πρώιμου καρκίνου σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφια και ενδεχομένως να γίνει η μέθοδος εκλογής στο σύντομο μέλλον με τεχνολογική βελτίωση και μείωση του κόστους(ειναι 3-5 φορές ακριβότερη)
Η τομοσύνθεση είναι μια τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης μαστού κατά την οποία λαμβάνονται πολλαπλές λήψεις και δίνεται δυνατότητα τόμων του μαστού με πάχος τομής 1 χιλιοστού.
Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα παραπάνω σε σχέση με αυτήν της ψηφιακής μαστογραφίας και η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται η εξεταζόμενη παραμένει χαμηλή και ασφαλής. Οι παραγόμενες εικόνες συλλέγονται από τον ακτινολόγο, ο όποιος τις επεξεργάζεται σε συνδυασμό με το ιστορικό και την προηγούμενη μαστογραφία με σκοπό την τελική διατύπωση της απάντησης.
Ύστερα από περίπου ένα χρόνο από την έγκριση της τομοσύνθεσης από τον Αμερικανικό Οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA), έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες που συγκρίνουν την ψηφιακή μαστογραφία με την τομοσύνθεση ως προς την διαγνωστική τους αξία. Φαίνεται λοιπόν πως η τομοσύνθεση πλεονεκτεί έναντι της ψηφιακής μαστογραφίας στους πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση σε νεαρές ηλικίες χάριν της ικανότητα της να διεισδύει στο μαστικό παρέγχυμα. Επίσης, σε πολλές έρευνες η τομοσύνθεση καταφέρνει να μειώσει μέχρι και να μηδενίσει τις απαντήσεις με ψευδώς θετικό αποτέλεσμα δηλαδή αν η απάντηση της τομοσύνθεσης είναι θετική υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό ακόμα και μηδενικό να είναι λανθασμένη. Έτσι, το ποσοστό ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται και το ποσοστό των βιοψιών μειώνεται.
Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι η τομοσύνθεση φαίνεται σε κάποιες εργασίες να μειονεκτεί ως προς την ανίχνευση των μικροαποτιτανώσεων- μικροασβεστώσεων (συσσώρευση αλάτων) κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο ακτινολόγος αλλά η κατασκευή του μηχανήματος της τομοσύνθεσης, όπου και γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί.
Συμπερασματικά, η τομοσύνθεση αποτελεί μια εξέταση που ήρθε να συμπληρώσει τη μαστογραφία και στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και συνιστάται να γίνεται μια φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 ετών.
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014
Η ανάπλαση του χειρουργημενου μαστου με ενθεματα σιλικονης
Ανάλογα με την έκταση και την σταδιοποιηςη της νόσου μπορεί ο μαστός να αποκατασταθεί άμεσα στον ίδιο χρόνο με την αρχική επέμβαση. Στην υποδόρια μαστεκτομή λόγω κληρονομικού καρκινου ή πρώιμου καρκίνου (μικρός όγκος σε μικρό μαστό ή εκτεταμενο καρκίνωμα in situ) ή στην τμηματική μαστεκτομή όπου μεγάλο μέρος του δέρματος και του αδενικού ιςτού παραμένει και αναδομειται με τις τεχνικές της ογκοπλαςτικης χειρουργικής, άμεσα μπορεί ένα ένθεμα σιλικόνης να τοποθετηθεί κάτω απο τον μείζονα θωρακικο μυ και η ασθενής να ξυπνήσει με νέο μαστό ή με νέους μαστούς αν δώσουμε συμμετρία και στον υγιή μαστό. Επίσης μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης στον ίδιο χρόνο, αν δεν επαρκεί η δερματική κάλυψη και δεν ακολουθήσουν ακτινοβολίες, τοποθετώντας ένα διατατήρα ιστών, ώστε σε λίγους μήνες να αντικατασταθεί από μόνιμο ένθεμα. Διαφορετικά η επανόρθωση αναβάλλεται μετά τις θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες κλπ).
Για να γίνει η ανάπλαση με ένθεμα σιλικόνης, απαραίτητο είναι η περιοχή να μην έχει ακτινοβοληθεί ή τουλάχιστον η προηγηθείσα ακτινοβολία να μην επηρέασε την αιμάτωση του δέρματος, και να μην έχει αφαιρεθεί ο μείζονας θωρακικός μυς. Η πρώτη φάση της αποκατάστασης περιλαμβάνει απλή επέμβαση με τοποθέτηση ενός διατατήρα ιστών (tissue expander) κάτω από τους μύες. Η ασθενής υποβάλλεται στη συνέχεια σε σταδιακή διάταση του διατατήρα με φυσιολογικό ορό κάθε βδομάδα από τη βαλβίδα του που είναι εμφυτευμένη δίπλα του. Η διαδικασία είναι απλή στο ιατρείο του χειρουργού με ένεση. Ο όγκος που πρέπει να επιτευχθεί θα πρέπει να είναι μιάμιση φορά του προβλεπόμενου όγκου του μόνιμου ενθέματος. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει 3-4 μήνες. Μετά το πέρας της επιθυμητής διάτασης η ασθενής θα υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση αντικατάστασης του διατατήρα με μόνιμο ένθεμα. Και η επέμβαση αυτή είναι απλή χωρίς ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο. Συνήθως χρησιμοποιούμε ενθεματα συμπαγούς σιλικονης που ονομαζονται ανατομικά ή αλλιως σταθερού σχήματος ή τελευταία ´´σταγονοειδή´´ ώστε το αποτέλεσμα να πλησιάζει την μορφή του αρχικού μαστου. Αρκετές φορές όμως ανάλογο αποτέλεσμα μπορει να δώσει και το στρογγυλό ενθεμα με ανατομικοτητα. Η χρήση βιολογικής μεμβρανης για την επικάλυψη του ενθεματος ειναι η νεα ´´μοδά´´ στα κέντρα μαστου σε Αμερική και Βρετανία Γαλλία αλλα στην χώρα μας δεν εχει ακόμη επικρατήσει λόγω κοςτους. Η δημιουργία θηλής γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο με τοπική αναισθησία με μικρές νησίδες δέρματος και tattoo αλλα σε κάποιες γυναίκες ειναι δυνατή η διατήρηση του συμπλέγματος θηλης απο την αρχή χωρίς ογκολογικό ρισκο
Τρίτη 17 Ιουνίου 2014
Η πετυχημένη αύξηση στήθους
Ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν πριν το χειρουργείο
1. Τι είδους αύξηση θέλω να πετύχω
2. Χρειαζεται ανορθωση;
3. Τι είδους ενθεμα να χρησιμοποιήσω ;
4. Ποιος όγκος και ποιες διαστάσεις ειναι κατάλληλες
5. Που θα γίνει η τομή εισόδου
6. Που θα τοποθετηθεί το ενθεμα πάνω ή κάτω απο τον θωρακικο μυ
Τι χρειάζεται να εξασφαλίσετε για μια πετυχημενη αύξηση του μαστού;
Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το ένθεμα σιλικόνης.?
Πως να αποφύγετε τις επιπλοκες?
Οι απαντήσεις στο ακόλουθο αρχείο
http://nagor.gr/wassets/επιτυχημενη_αυξηση_μαστου.pdf
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)