Δρ Βαιος Αγγελοπουλος χειρουργός μαστού - Μαστολόγος

Δρ Βαιος Αγγελοπουλος, Γενικός Χειρουργος, Χειρουργος Μαστου-Μαστολόγος

Δρ Βαιος Αγγελοπουλος Γενικός Χειρουργος,
Μαστολόγος -Χειρουργος Μαστου
Aσκω την ιατρική στην Θεσσαλονίκη στην ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ και στο Τμήμα Μαστου ΓΕΝΕΣΙΣ-EUROMEDICA Θεσσαλονίκης . Ειμαι Διδάκτωρ Ιατρικής Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης στον τομέα της χειρουργικής Ογκολογιας με την έρευνα μου για το μελανωμα του δέρματος. Παρακολουθω και εφαρμοζω τις νεοτερες εξελιξεις στην ογκολογικη και αισθητικη χειρουργικη του μαστού παντα με σεβασμο στις οδηγιες των διεθνων ιατρικων οργανισμων. Αντικείμενα της ειδικότητας μου που παραλληλα υπηρετώ: *Αντιμετώπιση καλοηθων παθήσεων του μαστου. *Ογκολογικη και επανορθωτικη χειρουργική του μαστου *Αυξητική στηθους, *Λαπαροσκοπικη χειρουργική, *Θεραπεία αιμορροιδων με την τεχνική Longo, *Ογκολογικη χειρουργική, αντιμετώπιση του μελανωματος και άλλων καρκίνων του δέρματος, *Βιοψια του φρουρού λεμφαδενα, *Χειρουργική του Θυρεοειδους.
Επικοινωνία
Ιατρειο Μαστου ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ τηλ 2310372600
Τηλ αμεσης επικοινωνιας 2310261200, 6944557170
E-mail: drakisangel@gmail.com
facebook profile: Δρ Βαιος Αγγελοπουλος

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μικρη διάτρηση του εντέρου μετά από αμβλύ τραυματισμό στην κοιλιά και τα αίτια της καθυστέρησης στη διάγνωση

Το λεπτό έντερο καταλαμβάνει μια σχετικά μεγάλη έκταση μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα και έτσι συχνά τραυματίζεται σε ασθενείς με διεισδυτικο ή κλειστό κοιλιακό τραύμα. Επειδη το λεπτο εντερο είναι σχετικά ευέλικτο, έχει χαμηλότερη βακτηριακή χλωρίδα με λιγοτερα αναεροβια, η περιτοναϊκή μόλυνση απο μικρές βλάβες είναι καλύτερα ανεκτή από ότι σε τραυματισμούς του παχέος εντέρου.
Η συχνότητα εμφάνισης των μικρών ρήξεων του λεπτου εντέρου που προκαλούνται απο αμβλύ κοιλιακό τραυμα, κυμαινεται απο 3 έως 18%.
Ο θάνατος που σχετίζεται με την διάτρηση του λεπτού εντέρου ειναι σε ποσοστο 17,1%, του παχέος εντέρου (27,3%) και του στομάχου-δωδεκαδάκτυλου (1 1,1%), αντίστοιχα.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση συμβαινει γιατι τα κλινικά σημεία είναι ασαφη. Επισης οφείλεται στη χαμηλή συχνότητα της εμφάνισης του ελεύθερου αερα στην περιτοναϊκή κοιλότητα .
Η διάγνωση γίνεται με εκτιμηση των κλινικών συμπτωμάτων ή με αξονική τομογραφία
Μικρες διατρήσεις στο λεπτό εντερο μπορούν να σφραγισθουν προσωρινά χωρίς να σημειωθεί διαφυγη αερα ή υγρων περιεχομενων . Ο σπασμός των μυών πάνω και κάτω από το επίπεδο της διάτρησης, οδηγεί σε τοπική ειλεό που αποτρέπει την περαιτέρω διαρροή. Μετά από 5 ή 6 ώρες ο σπασμός περνά και η μόλυνση της περιτοναϊκής κοιλότητας εμφανίζεται ωσπου το απομονωμένο τμήμα να συμμετέχει στο περισταλτική δραστηριότητα και πάλι.
Η διάτρηση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης ρήξης ενός αιματώματος εντός των τοιχωματος ή μετά από επιφανειακη κακωση, ή μετά απο τραυματισμούς των μεσεντερικων αγγειων. "Η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης της προσεκτικής εξέτασης σε ασθενείς με πολλαπλές κακώσεις."Η διάτρηση της κάτω τμήμα του εντέρου πιο συχνά προκαλεί σηψαιμικό σοκ.


Τροχαία ατυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία της αμβλύ SBI. Η αύξηση της χρήσης ζώνης ασφαλείας οδήγησε σε μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και της σοβαρότητας τραυματισμού, αλλά συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών του εντερικού τραυματισμούς.
Αμβλύ τραύμα εμφανίζεται συχνά ως αποτέλεσμα τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος, και διαπροσωπικές επιθέσεις με αιχμηρά αντικείμενα.
Εντερικος τραυματισμος μπορεί να συμβεί από δύο κύριους μηχανισμούς:

1. Οριζόντια επιβράδυνση ή διάτμησης μπορεί να συμβεί σε ασθενείς που συμμετέχουν στις συγκρούσεις. Οι περιοχές που πλήττονται πιο συχνά είναι κοντά σε διασταυρώσεις μεταξύ των σταθερών και ''κινητων'' σημείων του εντέρου (δηλαδή, εγγύς νήστιδα, τελικος ειλεός).

2. Απευθείας χτύπημα με ένα γραμμικό αντικείμενο (ζώνη ασφαλείας) σε ελικα του εντέρου, με επακόλουθη "έκρηκτικο" τραυματισμό σε οποιοδήποτε σημείο του εντέρου ή στο μεσεντέριο.


Επαναληπτικες κλινικές αξιολογήσεις της κοιλιάς είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη διάγνωση Ακόμη και για 24ώρες μετά την εισαγωγή του ασθενούς.
Το ίδιο ισχύει και για τις ακτινολογικες εξετασεις (Rό και US) γιατί μπορεί να γίνουν θετικές αρκετές ώρες αργότερα

Διάγνωση των εν λόγω τραυματισμών παραμένει προβληματική. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της CT (αξονικη τομογραφια) ειναι η διαπιστωση του ενδοοκοιλιακου υγρού και αερα, η ανακαλυψη κακωσεων συμπαγων οργανων, καθώς και τη δυνατότητα προβολής των οπισθοπεριτοναϊκων όργανων.
Η συχνότητα εμφάνισης αερα αυξάνεται με την παροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να συστηνεται επανάληψη CT, ιδιαίτερα μετά από 8 ώρες, σε περιπτώσεις ύποπτες κλινικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου