Δρ Βαιος Αγγελοπουλος χειρουργός μαστού - Μαστολόγος

Δρ Βαιος Αγγελοπουλος, Γενικός Χειρουργος, Χειρουργος Μαστου-Μαστολόγος

Δρ Βαιος Αγγελοπουλος Γενικός Χειρουργος,
Μαστολόγος -Χειρουργος Μαστου
Aσκω την ιατρική στην Θεσσαλονίκη στην ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ και στο Τμήμα Μαστου ΓΕΝΕΣΙΣ-EUROMEDICA Θεσσαλονίκης . Ειμαι Διδάκτωρ Ιατρικής Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης στον τομέα της χειρουργικής Ογκολογιας με την έρευνα μου για το μελανωμα του δέρματος. Παρακολουθω και εφαρμοζω τις νεοτερες εξελιξεις στην ογκολογικη και αισθητικη χειρουργικη του μαστού παντα με σεβασμο στις οδηγιες των διεθνων ιατρικων οργανισμων. Αντικείμενα της ειδικότητας μου που παραλληλα υπηρετώ: *Αντιμετώπιση καλοηθων παθήσεων του μαστου. *Ογκολογικη και επανορθωτικη χειρουργική του μαστου *Αυξητική στηθους, *Λαπαροσκοπικη χειρουργική, *Θεραπεία αιμορροιδων με την τεχνική Longo, *Ογκολογικη χειρουργική, αντιμετώπιση του μελανωματος και άλλων καρκίνων του δέρματος, *Βιοψια του φρουρού λεμφαδενα, *Χειρουργική του Θυρεοειδους.
Επικοινωνία
Ιατρειο Μαστου ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ τηλ 2310372600
Τηλ αμεσης επικοινωνιας 2310261200, 6944557170
E-mail: drakisangel@gmail.com
facebook profile: Δρ Βαιος Αγγελοπουλος

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΦΩΣΦΩΝΙΚΩΝ (ΖΟΜΕΤΑ) ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Τα διφωσφονικα ειναι φαρμακα που αναστελλουν την οστεοκλαστικη δραστηριοτητα στον σκελετο δηλαδη την οστεολυτικη απορροφηση οστικου ιστου. Κατα συνεπεια βελτιωνουν την οστικη πυκνοτητα και καθυστερουν την οστεοπορωση και τις επιπλοκες της πχ. καταγματα, πονοι, αλλοιωσεις στην σποδυλικη στηλη και συμπιεση του νωτιαιου μυελου.
Εκτος απο την θεραπεια της οστεοπορωσης, του μυελωματος και της υπερασβεστιαιμιας ειναι πολυτιμα φαρμακα εναντιον των σκελετικων μεταστασεων σε γυναικες που πασχουν απο καρκινο του μαστου. Τα πιο γνωστα καi αποτελεσματικα για την αντιμετωπιση του μεταστατικου καρκινου στα οστα ειναι η παμιδρονατη, η ιμπανδρονατη και το ζολενδρονικο (ΖΟΜΕΤΑ). Χορηγουνται ενδοφλεβια, βραδεως και με προσοχη για πιθανες παρενεργειες (οστεονεκρωση, νεφρικη ανεπαρκεια), καθε 3-4 εβδομαδες συγχρονως με την υπολοιπη χημειο/ακτινο-θεραπεια.
Υπαρχουν ενδειξεις οτι εχουν και αντιαγγειογενετικη/αντινεοπλασματικη δραση, εμποδιζοντας την εγκατασταση και την αναπτυξη των καρκινικων κυτταρων στα οστα. Γι'αυτο διεξαγονται πολυκεντρικες κλινικες ερευνες ωστε να διαπιστωθει αν ελαττωνουν την πιθανοτητα εμφανισης οστικης μεταστασης μετα την εγχειρηση και την συμπληρωματικη χημειοθεραπεια, οπως φανηκε απο μεμονωμενες μελετες (μειωση οστικων μεταστασεων κατα 20%).
Επισης, ερευναται και η προφυλακτικη επιδραση τους στην οστικη υγεια και ακεραιοτητα στις προεμμηνοπαυσιακες γυναικες που λαμβανουν ισχυρη εδοκρινικη θεραπεια μετα την αφαιρεση του ογκου. Οι αναστολεις της αρωματασης και τα LHRH-αναλογα, που δινονται στις γυναικες αυτες για 2-3 εως 5 χρονια, ''στεγνωνουν'' κυριολεκτικα τον οργανισμο απο τα οιστρογονα και οδηγουν σε μια προωρη ''φαρμακευτικη'' εμμηνοπαυση, με οστεοπορωτικα συμπτωματα και επιπλοκες (καταγματα). Οι γυναικες που ελαβαν διφωσφονικα ενδοφλεβια ανα 6 μηνες ή τα πηραν σε χαπια ημερησιως, ειχαν λιγοτερα τετοιες αντιοιστρογονικες παρενεργειες (μειωση κατα 40%) και πιθανως μικροτερο κινδυνο να αναπτυξουν οστικες μεταστασεις στο μελλον. Βεβαια, μεχρι να ολοκληρωθουν οι πολυκεντρικες προοπτικες τυχαιοποιημενες μελετες, η χρηση τους θεωρειται οτι ειναι σε ερευνητικο σταδιο, παρα τα αρχικα θετικα και ωφελιμα μεχρι σημερα αποτελεσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου