Δρ Βαιος Αγγελοπουλος χειρουργός μαστού - Μαστολόγος

Δρ Βαιος Αγγελοπουλος, Γενικός Χειρουργος, Χειρουργος Μαστου-Μαστολόγος

Δρ Βαιος Αγγελοπουλος Γενικός Χειρουργος,
Μαστολόγος -Χειρουργος Μαστου
Aσκω την ιατρική στην Θεσσαλονίκη στην ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ και στο Τμήμα Μαστου ΓΕΝΕΣΙΣ-EUROMEDICA Θεσσαλονίκης . Ειμαι Διδάκτωρ Ιατρικής Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης στον τομέα της χειρουργικής Ογκολογιας με την έρευνα μου για το μελανωμα του δέρματος. Παρακολουθω και εφαρμοζω τις νεοτερες εξελιξεις στην ογκολογικη και αισθητικη χειρουργικη του μαστού παντα με σεβασμο στις οδηγιες των διεθνων ιατρικων οργανισμων. Αντικείμενα της ειδικότητας μου που παραλληλα υπηρετώ: *Αντιμετώπιση καλοηθων παθήσεων του μαστου. *Ογκολογικη και επανορθωτικη χειρουργική του μαστου *Αυξητική στηθους, *Λαπαροσκοπικη χειρουργική, *Θεραπεία αιμορροιδων με την τεχνική Longo, *Ογκολογικη χειρουργική, αντιμετώπιση του μελανωματος και άλλων καρκίνων του δέρματος, *Βιοψια του φρουρού λεμφαδενα, *Χειρουργική του Θυρεοειδους.
Επικοινωνία
Ιατρειο Μαστου ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ τηλ 2310372600
Τηλ αμεσης επικοινωνιας 2310261200, 6944557170
E-mail: drakisangel@gmail.com
facebook profile: Δρ Βαιος Αγγελοπουλος

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
Δυστυχως ο ΚΜ εμφανιζεται πολυ σπανια και στους ανδρες, ξεκινοντας απο υπολειματα αδενικου ιστου. Μετα την εφηβεια, τα λιγοστα και ατροφικα λοβια του μαστικου αδενα του αγοριου εκφυλιζονται, αλλα παραμενουν τμηματα των εκφορητικων πορων τα οποια σπανιοτατα ευτυχως και υπο συνοδευτικες παθολογικες και ''οιστρογονικες'' καταστασεις μπορει να αποτελεσουν εστιες καρκινογενεσης.
* περιπου 1300 περιπτωσεις ανδρικου ΚΜ ανακαλυπτονται στις ΗΠΑ ετησιως, οι Αφροαμερικανοι ειναι πιο συχνα ΄΄ατυχοι΄'' συγκριτικα με τους λευκους με μεσο ορο ηλικιας εμφανισης τα 65 ετη.
* Αποτελει το 0,7% ολων των περιπτωσεων καρκινου μαστου. Περιεργως, ο ανδρικος ΚΜ αντιστοιχει στο 3-10% ολων των ΚΜ στους πληθυσμους που κατοικουν σε ορισμενες περιοχες νοτια της ερημου Σαχαρας στην Αφρικη
* Στους προδιαθεσικους παραγοντες αναφερονται η κρυψορχια, η συγγενης βουβωνοκηλη, η κιρρωση του ηπατος, τα υψηλα επιπεδα οιστρογονων, η γυνικομαστια, το συνδρομο Κlinefelter (χρωμοσωμικη ανωμαλια ΧΧΥ), η εργασια σε ηλεκτροφορα δικτυα(?)
* Ο ανδρικος ΚΜ παρουσιαζεται πιο συχνα αριστερα, σε μεγαλυτερη ηλικια και σε πιο προχωρημενο σταδιο απο οτι στις γυναικες. 90% ψηλαφαται ανωδυνη μαζα, 20% υπαρχουν μεταβολες στην θηλη, 14% εχουν εκκριμα απο την θηλη, 4% αισθανονται πονο και 3% εχουν εκδηλη μεταστατικη νοσο. Σκληροτητα, ασυμμετρια, εξελκωση καθηλωση των ιστων πρεπει να υποκινουν την υποψια για ΚΜ.
* Η διαγνωση γινεται κλασικα με μαστογραφια, υπερηχογραφια και κυτταρολογικη-ιστολογικη εξεταση.
* 5-10% ειναι μη-διηθητικο καρκινωμα των πορων
90% ειναι διηθητικο αδενοκαρκινωμα που ξεκινα απο τους εκφορητικους γαλακτοφορους πορους, αφου συνηθως λειπουν τα κυτταρα των τελικων αδενικων λοβιων.80% εχουν οιστρογονικους υποδοχεις και 50% ανδρογονικους υποδοχεις, κατι που εχει σημασια για την μετεγχειρητικη ενδικρινικη θεραπεια.
* Η χειρουργικη θεραπεια πρεπει να ειναι πιο ριζικη και εκτεταμενη συγκριτικα με τισ γυναικες στις οποιες πολλες φορες ειναι αρκετη η περιορισμενη εκτομη του ογκου. Η καλυτερη εγχειρηση εναι η ολικη μαστεκτομη με αφαιρεση των μασχαλιαιων λεμφαδενων.
* Η χημειοθεραπεια και η ακτινοθεραπεια εφαρμοζονται οπως και στις γυναικες. Πιθανως να χρειαζεται ορχεκτομη σε ηλικιωμενους ασθενεις με θετικους ανδρογονικους υποδοχεις. Ενδοκρινικος χειρισμος γινεται με ταμοξιφενη ενω οι αναστολεις αρωματασης δεν εχουν θεση στην θεραπεια.
* Ασθενεις με ογκο 2cm και χωρις μετασταση εχουν διπλασια πιθανοτητα για υποτροπη της νοσου συγκριτικα με τις αντιστοιχες γυναικες. Γενικα, η προγνωση των ανδρων με ΚΜ ειναι κατα 10-20% χειροτερη λογω ισως της καθυστερημενης διαγνωσης και τησ επιθετικοτητας του ογκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου